Egy beszédes ábra a gazdasági recessziók hatásairól

2023. január 23. 12:41 - Pintér András

Egy nagyon szemléletes ábra került elém, olyan üzenettel, amelyet befektetőként érdemes lesz észben tartanunk a 2023-as évben.

Az infláció alakulása mellett az idei év egyik legfontosabb kérdése ugyanis, hogy képes lesz-e a fejlett világ az elmúlt hónapok fejleményeit – háború, energiaár- és inflációs sokk, illetve az erre adott jegybanki válaszlépések – recesszió nélkül megúszni. Az elemzői konszenzus is folyamatosan változik ennek kapcsán, a tavalyi őszi helyzethez képest talán most egy picivel optimistább az esélyeket illetően a piac, de még így is látnunk kell: nagyon pengeélen táncol a dolog.  

Az említett ábra pedig rávilágít, hogy számos más dimenzió mellett részvénypiaci szempontból is ez az (egyik) kritikus kérdés. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján ugyanis azon tőzsdei medvepiacok esetében, amelyekhez gazdasági visszaesés is társult, sosem érte el mélypontját a piac hamarabb, mint ahogy a recesszió megkezdődött volna - az ábrán ezekben az esetekben a tőzsdei medvepiacok időbeliségét szemléltető zöld kis dobozkák láthatóan átfedésben vannak a gazdasági recessziók fekete vonalakkal szemléltetett időszakával.

blog_1_2.png

Ahogy a témával foglalkozó Bloomberg cikk is fogalmaz: ha jön a recesszió, akkor általában további piaci esések is jönnek. Így ha az elkövetkező időszakot nem ússzák meg recesszió nélkül a fejlett gazdaságok, akkor sajnos jó esély van arra, hogy a részvénypiacok továbbra is kimondottan rázós időszak elé néznek.

Ezzel szemben ha sikerül elkerülni a gazdasági visszaesést (és szerintem ez a sokakra jellemző pesszimizmus ellenére egyáltalán nem lehetetlen szcenárió), lehet arra esély, hogy 2022 őszén piaci mélypontokat láttunk. Különösen úgy, hogy a fenti ábra alapján azon múltbeli részvénypiaci eséseknél, amelyekhez nem kapcsolódott recesszió, a mélypontok után relatíve gyorsan újra felfelé vezetett a részvények útja (a Világbank jelenlegi előrejelzése egyébként jelenleg az idei évben az USA-ban +0,5%-os, az euróövezetben pedig 0,0%-os GDP-változásra számít).

blog_2_2.png

Persze a téma kapcsán számos dologról lehet vitatkozni – eleve nem egyértelmű, hogy mit tekintünk gazdasági recessziónak, vagy hogy hogyan definiáljuk a medvepiacokat. És természetesen minden gazdasági időszak más és más, eltérő időbeli lefutással és mögöttes tényezőkkel. Most is számos egyedi tényező van, az amerikai háztartásoknál felhalmozott extra megtakarításoktól kezdve az inflációs sokk régiónként eltérő jellegéig bezárólag.

De ha valaki úgy gondolkodik a piacokról, hogy az emberi pszichét, a piaci várakozásokat és a kedvezőtlen fejleményekre adott befektetői reakciókat kiemelten fontos tényezőknek tartja, akkor szerintem egyetért velem: a múltbeli minták alapján nagyon nem mindegy, hogy lesz-e 2023-ban recesszió vagy sem.  

komment
süti beállítások módosítása