A hét ábrája – még nagyon fog fájni, amikor bizonyos szempontból már jobb lesz

2022. november 03. 08:00 - Pintér András

Sajnos befektetőként és magánemberként is hozzá kell szoknunk, hogy időről időre beüt a krach. 

A gazdaságok és a tőzsdék ciklikusak: a jó időket rosszak váltják, a bő esztendőket szűkek követik. Ráadásul ezek a ciklusok általában nem is olyan hosszúak, így a visszaesést hozó időszakok relatíve gyorsan szokták egymást követni. A II. világháború óta eltelt valamivel több mint 70 évben az amerikai gazdaság 12 alkalommal került recesszióba, és gyakorlatilag nem volt olyan évtized, amikor ne jött volna a munkanélküliség megugrását eredményező gazdasági lassulás. A több szempontból rendkívül speciális covid-recessziótól eltekintve a világgazdaság utoljára komoly bajban 2008-2009-ben volt, így a múltbeli tapasztalatok alapján nem meglepő, hogy újra nehezebb idők előtt állunk.

Nem meglepő, de ettől persze még ugyanúgy fáj.

A gazdaságok és a tőkepiacok egymáshoz kapcsoltsága miatt természetesen a gazdaságok problémáit a tőzsdék is megérzik. Sajnos nem találtam meg most a pontos forrást, de emlékeim szerint az egyik Market Wizards könyvben nyilatkozó befektető fogalmazta meg számomra a legemlékezetesebb módon a jelenséget – azt tanácsolva, hogy az irodája falára mindenki ragasszon ki egy hatalmas 5-ös számot, így emlékeztetve magát napról napra arra, hogy egy átlagos karrier alatt legalább ennyi alakalommal jön majd el egy nagyon nehéz időszak. Szakadó árfolyamokkal, megélhetési problémákkal, mély gazdasági visszaeséssel.

Bár én még „csak" két ilyen időszakon vagyok túl pályafutásom alatt (ez lenne a harmadik?), saját tapasztalataim és a történelemkönyvek alapján a súlyos gazdasági és társadalmi problémák mellett ezen időszakok egyik fő jellemzője az általánosan eluralkodó pesszimizmus, a társadalom szövetét és a befektetői pszichét mélyen átjáró kilátástalanság-érzés.

Ezért is fontos a JP Morgan AM startégiája által publikált ábra, amely ezekben az időkben fontos emlékeztető tud lenni. Michael Cembalest ugyanis egy nagyon fontos jelenségre hívja fel a figyelmet: arra, hogy a tőkepiacok előretekintő mivolta miatt a részvényárfolyamok jellemzően hamarabb fordulnak újra felfelé, mint a gazdaság (legyen szó akár a GDP-ről, a munkanélküliségi rátáról vagy a vállalati profitokról).

blog1.png

A piacokat, a befektetőket mindig a jövő érdekli, és nem a jelen (és pláne nem a múlt). A tőzsdék folyamatosan azt próbálják kitalálni és beárazni, hogy mikor jöhet valamiféle pozitív fordulat, amiből profitálni lehet. Másképp' mondva: a részvénypiacok előretekintő indikátorok, a gazdasági adatok többsége pedig inkább jelenidejű vagy visszatekintő.  A részvénypiaci befektetők az előttünk álló utat figyelik, a gazdasági adatok többsége pedig a visszapillantó tükröt.

Ez a találgatás persze nem mindig sikeres, számos múltbeli esetben a piacok túl korán tápláltak hiú reményeket, illetve ez a jelenség természetesen arról sem mond semmit, hogy mennyi idő fog eltelni (hetek, hónapok, ne adj' isten évek), mire újra megjelenik a fény az alagút végén. Ez az ábra csak egy dolgot mond – azt, hogy a részvényárfolyamok minden bizonnyal már túl lesznek a mélypontjukon akkor, amikor a gazdasági adatok még romlani fognak. Sőt, jó eséllyel egyenesen kétségbeejtőek lesznek, velőtrázóan rosszak, minden idegszálunk pedig azt fogja súgni nekünk, hogy eladjunk, és ne vegyünk.   

Én a fenti ábrán csak két időszakot emeltem ki, de hasonló mintázatot láthattunk az '50-es, '80-as és a '90-es évek gazdasági visszaeséseinek idején is, nem csak az általam bemutatott, és az emberek emlékezetében talán leginkább élő vagy most párhuzamként használt '70-es években vagy a 2008-2009-es periódusban. Ha pedig nem akarunk eddig visszamenni az időben, elég csak 2020-ra gondolnunk: a járványügyi adatok még gyorsuló ütemben romlottak, amikor a részvénypiacok már aljat tudtak találni 2020. március-áprilisában.

A dolog persze mindig sokváltozós. Ahogy a covid idején látott fordulathoz kellett a vakcina-fejlesztések nyújtotta remény és a példátlan mértékű gazdaságpolitikai beavatkozás, a fent említett időszakokban mindig voltak olyan hatások, amelyek végül is el tudták hozni a fordulatot.

És ne legyen kétségünk, most is lesznek ilyenek.   

Még nem tudom, hogy mik lesznek ezek a hatások, és hogy mikor érünk el oda, de egy dologban biztos vagyok: a piacok kollektív tudata jó eséllyel hamarabb fogja ezt tudni, mint egyéni szinten Te vagy én.  

Szóval a nagy 5-ös mellé még egy ábra jöhet minden iroda falára… 

komment
süti beállítások módosítása