Mekkora a baj?

2021. november 24. 08:00 - Pintér András

A közgazdász szakma egyik legnagyobb problémája, hogy sokszor nehezen tudja közérthetően elmagyarázni a társadalom széles rétegei számára, hogy mivel is foglalkozik, hogy milyen üzenetei is vannak annak a töméntelen mennyiségű mutatónak és rátának, amit napról napra kalkulál. Mindig üde színfolt ezért egy olyan indikátor, ami ezt a problémát megugorva valóban érthető üzenet küld a gazdaság állapotáról – különösen úgy, hogy ilyen adatból (legyünk őszinték) nincs túl sok.

Ilyen ugyanakkor meglátásom szerint az ún. misery index (magyar fordításként az elkeseredettség vagy a szenvedés index a leggyakrabban előforduló), a neves amerikai közgazdász, Arthur Okun „találmánya". Az index logikája egyszerű: minél magasabb az értéke, annál nagyobbak a társadalomban a gazdasági gyökerű bajok, annál rosszabb feltételezhetően az emberek többségének helyzete. Az indexet a munkanélküliségi és az inflációs ráta összegeként számolják (5%-os infláció + 5%-os munkanélküliség = 10%-os misery index) – így érthető, hogy miért jelent a magasabb érték nagyobb gazdasági problémákat. A magas infláció (a pénzünk napról napra kevesebbet ér) és a magas munkanélküliség (nincs megélhetést biztosító és értelmet, célokat adó munkahelyünk) az a két gazdasági probléma, amely a legszélesebb társadalmi gondokat és frusztrációt tudja okozni. Minél magasabb misery index = annál magasabb gazdasági problémák.

Az index módszertana persze nem tökéletes. Tudjuk, hogy az infláció és a munkanélküliség számolása kapcsán rengeteg kérdőjel felmerül, hogy a defláció ugyanúgy lehet rossz, mint az infláció, illetve hogy nem mindegy, hogy az index mértéke hogyan változik például egyes korosztályokon belül. A kételemű indexet ezen túl sokan továbbfejlesztik, figyelembe véve többek között a kamatok szintjét vagy például a GDP valamiféle értékét. Mindezeken túl érdekes az is, hogy a misery index egyenlő súllyal veszi figyelembe az inflációt és a munkanélküliséget, miközben egyes kutatások azt mutatják, hogy „egységnyi" munkanélküliség jobban fáj, mint „egységnyi" infláció (az idézett amerikai felmérés szerint a társadalom tagjai 1%-ponttal magasabb munkanélküliséget 1,7%-ponttal magasabb inflációval éreznek egyenértékűnek).

Minden problémája ellenére ugyanakkor a misery index véleményem szerint hasznos gyorsképet mutat arról, hogy mennyire egészséges az a gazdasági környezet, amelyben élünk, különösen úgy, ha a mutatót más országokhoz vagy éppen saját múltbeli értékeihez hasonlítjuk, földrajzi és történelmi kontextusba helyezve a jelenlegi szinteket.

A mutató pedig talán különösen aktuális most, amikor a koronavírus-járványból való kilábalás során sok országban a foglalkoztatottság kérdése és a számos hatás eredőjeként megugró infláció komoly fejtörést okoz – a jegybankároknak ugyanúgy, mint a háztartásoknak és a vállalati szektornak. Sok elemzésben pedig a stagfláció réméről, a '70-es évekhez hasonló gazdasági helyzetről is hallani. Tényleg ekkora lenne a baj?

A hosszú bevezető után álljon itt két grafikon, az Egyesült Államokról, illetve hazánkról (természetesen az elérhető releváns adatok eltérése miatt eltérő időtávokra, az indexek aktuális értékei mellett a hosszú távú átlagokat is mutatva).

20211124_1.png

Azt ígértem, hogy az index önmagában elég beszédes, így nem akarom túlmagyarázni a dolgot. Az mindenesetre látványos, hogy az indexek jelenlegi szintjei érezhetően alacsonyabban vannak, mint a 2008-as válság, vagy különösen az USA '70-es évekbeli stagflációs vagy a hazai '90-es évek közepi periódusok idején (az ilyen párhuzamok tehát megítélésem szerint egyelőre jócskán túlzók). Köszönhetően elsősorban a relatíve alacsony munkanélküliségnek a misery index szerint a munkanélküliség és az infláció együttes mértéke nem mutat kiugró értékeket, olyasmit, amiket a megelőző évtizedek válságai során láttunk – így remélhetőleg a társdalami szinten érzékelt gazdasági problémák sem összevethetőek az ezen sokkok esetén tapasztaltakkal.

20211124_2.png

Persze bármekkora munkanélküliség fájdalmas az érintetteknek, az infláció alacsony szintről való emelkedése is komoly (és kezelendő) probléma, illetve minden periódusban a két mutató mellett számos egyedi tényező is hat. És sejtjük azt is, hogy az üzleti és lakossági hangulatot sokszor nem a dolgok abszolút szintje, hanem azok relatív változása határozza meg, így például egy alacsony szintről gyorsuló infláció érzetre talán sokszor fájdalmasabb, mint egy magasabb szinten stagnáló.

Egy szó mint száz, ez a mutató sem tökéletes, és az értelmezéséről is hosszabban lehetne vitatkozni.  

De egy gyorselemzésre, és arra, hogy a hangzatos szalagcímek mellett kontextusba helyezzük a jelenlegi gazdasági helyzetet, azért talán nem rossz.

----

A cikk eredeti, rövidített verziója a Világgazdaságban jelent meg

komment
süti beállítások módosítása