Karácsony mindenhol

2019. december 03. 14:40 - Pintér András

Nem volt olyan komolyan vehető piaci szakértő tavaly, aki a 2018-as év értékelésekor ne hivatkozott volna a DB híressé vált ábrájára. Az ábrára, mely azt mutatta, hogy 2018-ban szinte minden eszközosztály – legyen szó kötvényekről, részvényekről, nyersanyagokról – negatív hozammal zárta az évet. Egyszóval: minden egyszerre esett. Ráadásul sok eszköz esetében a korrekció év végén, az ünnepek közeledtével jött.

Az idei év azonban sokakat kárpótolhatott. Ahogy tavaly szinte minden zakózott, idén szinte minden emelkedik. Igazi „utolsó pár előre fuss" játék ez – sokszor a tavalyi év leggyengébben teljesítő eszközosztályai esetében láthattuk idén a legnagyobb visszapattanásokat (pl. görög részvénypiac). Az okok persze összetettek, utólagos magyarázatokból sem lesz majd hiány, ráadásul még az évnek sincs vége (ezt tavaly nagyon megtanultuk!), de annyi talán kijelenthető, hogy a tőkepiaci hangulatingadozások kiszámíthatatlanságának illusztrálására kevés jobb periódust találni, mint a 2018-2019-as időszak.

Hogy ki milyen következtetést von le ebből a két évből, az persze változhat. Tanulság több is lehet, például arról, hogy a diverzifikáció sok esetben csak hosszabb időtávon segít, arról, hogy miért olyan fontos erény a türelem és a kitartás a befektetéseknél, vagy éppen arról, hogy miért olyan nehéz bármit is előrejelezni úgy, hogy a rövid távú hangulat- és pozícióváltozások sokszor nagyobb hatást gyakorolnak a fundamentumoknál.

Ami pedig a tavalyi év végének ikonikus ábráját illeti, nem kell sokat ügyeskedni, hogy azt az évégéhez közeledbe egy picit jobb hangulatúvá tegyük. Játék ez csak, de elég, ha a 2018-as mellé az idei év hozamait is feltesszük, forgatunk rajta 90 fokot, és máris ünnepibb hangulatba kerülhetünk. Persze biztos én nézegetek túl sok chartot, és én akarok mindenáron belelátni valamit a dologba (vagy csak a bevásárlóközpontokban október óta szóló karácsonyi zenék mentek az agyamra), de a körvonalat nézve egyből rávágtam: ez bizony egy karácsonyfa-alakzat. Persze egy kicsit kajla, egy kicsit göcsörtös (kösz, USA részvénypiac ott középen!), de a miénk.

 20191203.png

Béna erőltetett ábrák ide, üvöltően amatőr képszerkesztési megoldások oda, egy dolog mindenesetre biztos: a tőkepiac igazi Janus-arcú világ, ahol a legjobb időszakok sokszor a legrosszabbakat követik (és persze fordítva). Van, akit riaszt mindez, van, akit pedig mágnesként vonz – egy biztos, aki befektetésekkel foglalkozik, sosem unatkozik.

Még az ünnepek közeledtével sem.

-------

Az ábrán szereplő indexek (minden esetben az adott index alap devizájában számolva): Globális részvények: MSCI ACWI Net Total Return Index, USA részvények: S&P500 Total Return Index, EM részvények: MSCI Emerging Market Net Total Return Index, Görög részvények: ASE Index, Nyersanyagok: S&P GSCI Total Return Index, Arany: S&P GSCI Gold Index Total Return, Hedge fundok: HFRX Global Hedge Fund Index, USA állampapírok: Bloomberg Barclays US Treasury Total Return Index, IG kötvények: Bloomberg Barclays Global Agg Corporate Index, HY kötvények: Bloomberg Barclays Global High Yield Index, Globális állampapírok: Bloomberg Barclays Global Agg Treasuries Index, Jelzálog kötvények: Bloomberg Barclays US MBS Fixed Rate Total Return Index. 

komment
süti beállítások módosítása