Globális kockázatok, felülteljesítő szektorok

2022. május 06. 14:18 - Miklós Cs

Egyelőre nem kedvez az idei év a részvénypiaci befektetéseknek. Az amerikai S&P500 tőzsdeindex 13,31%-kal, az USA technológia szektor indexe, a Nasdaq 21,16%-kal, de az eurózóna EuroStoxx50 tőzsdeindexe is 11,53%-kal (dollár bázison -18,03%) esett idén április végéig.   

Kockázatokból nincs hiány, több trendváltó esemény is borzolja a befektetői kedélyeket. Kérdés, hogy találhatunk-e attraktív lehetőségeket, amelyekkel ha rövidtávon nem is „garantált” a pozitív hozam, de a piaci átlaghoz, az indexekhez képest felülteljesítést érhetünk el.

Gazdasági szempontból az idei év meghatározó kihívása a negyven éves magasságba emelkedő infláció megfékezése. A piaci folyamatoktól lemaradó FED-nek úgy kell gyorsítania a likviditás visszavonását, hogy a pénzcsapok elzárásával ne sokkolja túl a gazdaságot és a tőkepiacokat, azaz ne okozzon túlságosan nagy dinamikavesztést, esetleg recessziót. Mindezt olyan világpiaci környezetben, amikor a covid-érában túlstimulált fogyasztói keresletbővüléssel párhuzamosan a háború okozta nyersanyagkínálat beszűkülésének is árfelhajtó hatása van. A magas inflációs környezetben az alapvető fogyasztási cikkek gyártói és forgalmazói átlag fölött teljesíthetnek, de közben az újranyitás szektorairól se feledkezhetünk meg. A „maradj otthon” időszakot követően a turizmus, a légiforgalom és a vendéglátóipari ágazatok is jó évet zárhatnak.

Az idei évben sajnos a geopolitikai kockázat is piacbefolyásoló tényező marad. Az orosz-ukrán konfliktus kimeneteleit latolgatva nem mutatkozik esély a háború előtti status-quo visszaállítására, ezért a helyzet világpolitikai súlyából fakadóan számolni kell a világgazdaság működésére gyakorolt tartósabb negatív hatásokkal. A konfliktus visszahozta a hidegháborús félelmeket, lefékezi a globalizációs folyamatot, felerősítheti a polarizálódást, a fegyverkezést, a védelmi célú kormányzati kiadások emelkedhetnek, amiből az erre fókuszáló szektorok „profitálhatnak”. Az olajszektor a háború okozta kőolaj-áremelkedés és a járványhelyzet utáni nyitás nagy nyertesévé vált.

A jelenlegi makrogazdasági és geopolitikai kilátások rövidtávon nem kedveznek ugyan a megatrendeknek, de a technológiai újításokra, a fenntartható környezetgazdálkodásra, a demográfiai változásokra és az egészséges életmódra fókuszáló szektorok perspektívikus befektetési célpontot jelentenek, különösen a hosszabb célú befektetések esetében, és a részvénypiaci korrekciók mindig jó beszállási lehetőséget nyújthatnak.

komment
süti beállítások módosítása