Emelkedő hozamok, eddig minden rendben van…

2021. március 19. 10:17 - Bebesy Dániel

A várakozásoknak megfelelően beindult a hozamemelkedés Amerikában, azonban hiba lenne a mostani helyzetet a korábbi hasonló szituációkhoz hasonlítani. A Fed rugalmas politikájának köszönhetően még évekig maradhatnak az alacsony kamatok, és a hozamok emelkedésére is van még tér anélkül, hogy aggasztó lenne a folyamat.

A tavalyi év végén a 2021-re vonatkozó piaci várakozásokban általános konszenzus volt arra vonatkozólag, hogy idén emelkedni fognak a fejlett piaci állampapírhozamok. Az előrejelzések arra épültek, hogy a tavalyi év második felében a pénzügyi eszközök túlnyomó többsége már ledolgozta a tavaszi sokk során elszenvedett veszteségeket, csak a fejlett piaci kötvényhozamok tartózkodtak továbbra is historikus mélypontokon, borús gazdasági kilátásokat és alacsony inflációs várakozásokat árazva. Az élénkülő növekedéssel párhuzamosan végül 2020 második felében megindult az állampapírpiaci hozamok felzárkózása, és a lendület idén is megmaradt.

Az általános konszenzus ellenére az elmúlt hetekben a piac kicsit megijedt a felfelé kúszó hozamoktól, a befektetők azt kezdték el feszegetni, hogy milyen mértékű emelkedést tolerál a részvénypiac. A kérdés jogos, hisz az elmúlt évek során kialakult árazások a „low for longer” premisszára épülnek, tehát azon alapulnak, hogy a kamatok nagyon sokáig, nagyon alacsony szinten maradnak. Fontos leszögezni, hogy az elmúlt hónapok emelkedése ellenére a fejlett piaci kamatok továbbra is nagyon alacsony szinteken vannak történelmi összehasonlításban. Az 1,6 százalék körül tartózkodó 10 éves amerikai állampapírpiaci hozam, a 2020-as évtől eltekintve, továbbra is a valaha mért legalacsonyabb szint. A reálkamatok pedig alig mozdultak el a mélypontokról, a 10 éves érték mínusz 0,7% körül tartózkodik. Azt is látni kell, hogy a hozamemelkedés, alapvetően egészséges folyamat, hisz jobb gazdasági növekedést és az ezzel járó picit magasabb inflációt tükrözi.

20210318_1.png

Az elmúlt évtizedben az állampapírpiaci hozamok két alkalommal indultak komolyabb emelkedésnek, egyszer 2013 közepén (taper tantrum), majd 2016 második felétől. Ez a két alkalom szolgálhat a közelmúltból példának arra, hogy mi történik a piacokon, amikor felfelé indulnak az állampapírpiaci hozamok.

Mindkét alkalommal azt láthattuk, hogy az állampapír piaci sokkon kívül a részvény vagy vállalati kötvények nem szenvedtek tartós veszteségeket, amíg a növekedési kilátások látványosan romlani nem kezdtek (A feltörekvő piacok ugyan 2013 után tartósan gyengék maradtak, azonban ez inkább a nyersanyagpiac 2013-at követő végső kifulladását tükrözte).  

2013 tavaszán sokkszerűen, 150 bázispontot ugrottak a hosszabb lejáratú amerikai állampapírhozamok, arra reagálva, hogy a Fed jelezte, hogy az év második felében csökkenteni kezdi a havi kötvényvásárlási mennyiségeit. Végül 2013 végén indult meg a vásárlások mérséklése, viszont az infláció ez idő alatt folyamatosan csökkent, távolodva a 2%-os céltól, így az állampapírpiaci hozamok is a hirtelen megugrás után lefelé kezdtek csorogni.

2015-16-ban aztán külső sokk érkezett, a kínai gazdaság meredek lassulásba kezdett, összeomlottak a nyersanyagpiacok, jelentősen romlottak a globális növekedési kilátások. Közel 20 százalékot esett az amerikai részvénypiac, így a Fed, a 2015 decemberi első emelése után végül jegelni kényszerül a további kamatemeléseket. A kamatemelés 2016 végén indult újra, amikor látszott, hogy 2016 második felében erőteljesebb gazdasági élénkülés bontakozott ki. Az erősebb növekedéssel párhuzamosan az infláció 2018 második felére ismét 2% fölé emelkedett, a munkanélküliség pedig 1960-as évek óta nem látott alacsony szintekre esett, így a Fed igazolva látta a sorozatos kamatemeléseit, melynek eredményeként az irányadó ráta 2,5%-ra emelkedett. A hosszabb lejáratú kamatok azonban nem tartották a lépést a Fed-emelésekkel, a 10 éves állampapírhozam ugyan ismét 3 százalék fölé emelkedett, de közben a hozamgörbe gyors ütemben laposodott, ami a növekedési kilátásokat illetően nem volt jó jel.

2018 végére felerősödtek a recessziós félelmek, amiben a Kína és USA közötti kereskedelmi háború kirobbanása is közre játszott. Az előrejelző indikátorok gyorsan romlani kezdtek, 2019-re az infláció ismét bőven 2 százalék alatt volt. A piacok a romló kilátások miatt 2018 őszén nagyot zuhantak az amerikai részvényindexek 20 százalékot veszítettek értékükből. A Fed először kifarolt a további szigorításokból, majd 2019 nyarára belátta, hogy nagyobb a baj, és kamatvágásba kezdett.

20210318_2.png

Úgy gondolom, hogy a mai helyzet sok tekintetben lényegesen különbözik a 2013-as, majd a 2016 után kibontakozódó hozamemelkedéses környezettől, bár az elmondottakból az is látszik, hogy nem feltétlenül a magasabb hozamok, inkább a külső sokkok, a 2015-ös kínai lassulás, és a 2018-ban kezdődő kereskedelmi háború okozott nagyobb turbulenciát a részvénypiacokon.

A mai helyzetnél a leglényegesebb különbség a Fed új működési keretrendszere, melynek lényege, hogy a jegybank átlagos inflációs rátát céloz, azaz 2 százaléktól elmaradó alullövéseket, 2 százalék feletti inflációval kompenzálja. Ennek tükrében a Fed a közelmúltban sok alkalommal kommunikálta, hogy az elmúlt időszak alacsony inflációja miatt, majd csak tartósan 2 százalékot meghaladó infláció esetén kerülhet napirendre a szigorítás. Nagy valószínűséggel kijelenthetjük, ha ez a rendszer lett volna életben korábban, akkor a jegybank később kezdi meg a 2013-as mennyiségi enyhítés kivezetést, és a 2016-os kamatemelési ciklus sem lett volna ennyire agresszív.

A Fed nem csak inflációs céljának értelmezésén változtatott, de a gazdasági összefüggésekkel kapcsolatos alapfilozófiáját is újra hangolta. Sokkal kevésbé hisz a munkanélküliségi ráta és az infláció inverz kapcsolatát leíró Phillips-görbe szerű kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy bátrabban tolerál alacsonyabb munkanélküliségi rátát, ugyanis az elmúlt évek azt mutatták, hogy alacsony állástalanság mellett sem gyorsul jelentősen az infláció.

A változások lényege, hogy a Fed még nagyon sokáig nulla közelében fogja tartani a rövidlejáratú kamatokat, a mostani piaci várakozások a 2022-es emelésekre vonatkozóan túlzónak tűnnek. Különösen annak fényében, hogy egyelőre a piac sem számít durva felfutásra az inflációban. A várakozásokat tükröző indexek jelenleg 2,5% körüli pénzromlási ütemet áraznak (ezek a ráták ráadásul az általános inflációs számra vonatkoznak, amihez képest a Fed által célzott mutató, a core-PCE jellemzően 0,2-0,3 százalékponttal alacsonyabban van). A várakozásokon az is látszik, hogy rövidebb időtávon magasabb inflációra számít a piac, feltehetően azért, mert az agresszív amerikai költségvetéstől inkább csak átmeneti jelentősebb árnyomásra számítanak. A jegybanknak várhatóan ennél több kell majd ahhoz, hogy komolyabb szigorításba kezdjen.

20210318_3.png

Úgy gondolom tehát, hogy a hosszabb amerikai állampapír hozamok még simán mehetnek feljebb. Nem azért lesznek magasabbak a hozamok, mert a Fed elkezd szigorítani, hanem azért mert a laza monetáris kondíciók miatt egyre erősebb növekedést és magasabb inflációt áraz majd a piac. A Fed szigorításait megelőzően történelmi tapasztalatok szerint a hozamgörbe meredekség simán elmehet 250 bázispontig, most még csak 140 bázispont körül járunk. Fontos, hogy az emelkedő hosszú hozamok mellett a reálkamatok továbbra is alacsonyak maradnak, bár ott is van tér a jelenlegi mínusz 0,7% körüli szintekről a 2013 utáni időszakot jellemző 0,5% körüli értékek felé konvergálni. Ez a forgatókönyv, az ilyen típusú hozamemelkedés alapvetően nem rossz környezet a részvénypiacok számára. Természetesen a részvénypiacok alakulása nem csak a kamatoktól függ, írásom lényege, hogy az eddigi mozgások, és az esetleges további, nem túl gyors emelkedés nem kell, hogy rosszat jelentsen. A Fed tegnap publikálta legfrissebb negyedéves előrejelzését (SEP), melyben a várható kamatpályára vonatkozóan a javuló gazdasági helyzet ellenére továbbra is kitart a decemberi iránymutatása mellett, mely szerint csak 2023 után számíthatunk kamatemelésekre. A legfrissebb prognózis tökéletesen megfelel a Fed új keretrendszerének, erős növekedés és emelkedő infláció ellenére marad a kivárás.

 

(A bejegyzés rövidített változata a Világgazdaságban, teljes terjedelmében a Portfolio.hu-n jelent meg.)

komment
süti beállítások módosítása