Jön, aminek jönnie kell?

2022. május 30. 13:31 - Pintér András

Képes lesz-e megfékezni az inflációt az amerikai jegybank jelentős gazdasági lassulás nélkül? – ez talán napjaink legfontosabb tőkepiaci kérdése. És nem csupán társadalmi, hanem tőkepiaci szempontból is, hiszen ha a válasz „nem", akkor a részvénypiacokon a már eddig elszenvedett 20%-os index-esések ellenére is további rázós időszak előtt állhatunk.

kep1_4.png

Nem csoda, hogy a befektetők indikátorok széles körét böngészik – a hozamgörbe alakjából, történelmi analógiákból vagy éppen a különféle gazdasági aktivitási mutatókból próbálva kiolvasni a recessziós valószínűségeket. Március végi kommentárjában a volt jegybankár, Bill Dudley pedig egy további mutatót dobott be a szélesebb köztudatba: az ún. Sahm-szabályt.

A Dudley által hivatkozott jelenségről először Claudia Sahm írt – innen a név. A közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy onnantól számítva, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta három hónapos mozgóátlaga minimum 0,50 százalékponttal emelkedik a megelőző 12 hónap minimumához képest, úgy tekinthető, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedt. Sahm nem a tökéletes recessziót előrejelző indikátort kereste (őt a fiskális stimulusok automatikus életbe léptetésének ideális időzítése érdekelte), kutatását most mégis erre a célra használják a piaci szereplők – annak ellenére, hogy leutóbbi blogbejegyzésében a közgazdász maga figyelmeztetett: „szabálya" közel sem kőbe vésett törvényszerűség.

kep2_1.png

A munkanélküliség és a recesszió közötti összefüggés mégis különösen érdekes, mert napjaink dilemmájának pont ez áll a középpontjában. Az inflációt ugyanis bár számos keresleti és kínálati tényező mozgatja, de ha egyszer megindultak az árak felfelé, az infláció megtöréséhez – ezt minden jegybankár jól tudja – határozottan meg kell törni a kialakult trendeket. Márpedig ha ez így van, akkor a munkaerőpiacon is trendforduló jöhet. Ahogy pedig az elmúlt évtizedek alapján látjuk, ha az USA munkanélküliségi ráta emelkedése átlépi a kritikus 0,50 százalékpontos szintet, akkor általában nincs megállás: a munkanélküliségben gyakran további 2-4 százalékospontos további emelkedés jön. És recesszió.  

Nem véletlen, hogy mostanában Jerome Powell, az amerikai jegybank második ciklusát kezdő elnöke is egyre gyakrabban hangsúlyozza: ez bizony fájni fog.

Ebben sajnos Sahm számai alapján egyet kell, hogy értsek vele. A kérdés már csak az, hogy mennyire.  

----

A cikk eredeti, rövidített verziója a Világgazdaságban jelent meg. 

komment
süti beállítások módosítása