Minden szentnek

2021. szeptember 30. 08:00 - Pintér András

Amikor azt hihettük, hogy az FED-del csak esetleges eszközvásárlási programjának leépítése körüli találgatások miatt kell foglalkoznunk a mostani hetekben, váratlanul egy másik téma kapcsán is a figyelem középpontjába került az amerikai jegybank működése.

Szeptember elején az amerikai gazdasági sajtó górcső alá vette a regionális jegybanki vezetők tavalyi, befektetési tevékenységről szóló nyilatkozatait, amelyben jópár érdekesség akadt. A legnagyobb figyelmet az kapta, hogy pár jegybanki vezető is aktívan, jelentős összegekkel kereskedett 2020-ban tőkepiaci eszközökkel. Köztük egyedi részvényekkel (olyan nagy nevekkel, mint például az Apple vagy a Facebook) és olyan instrumentumokkal is, melyekre a FED tagjainak nyilvánvalóan közvetlen ráhatása van monetáris politikai döntéseivel. Ez utóbbiak közül külön kiemelkednek például azok a kötvény ETF-ek, melyek teljesítménye mindennél szorosabb kapcsolatban van a FED kamatdöntéseivel és kötvényvásárlásaival.

20210930_1.png

Az ilyen jellegű kereskedési aktivitás ugyan nem ellentétes az amerikai jegybankra vonatkozó szabályok betűjével, de azt a FED vezetése is érzékelte, hogy mindez nem véletlenül hagy rossz szájízt sok piaci szereplőben etikai kérdéseket felvetve. Jerome Powell rövid időn belül jelezte is, hogy belső szabályozásuk teljes revízióját tervezik, illetve a két fő érintett jegybankár is ígéretet tett arra, hogy az ilyen jellegű befektetéseiket a közeljövőben leépítik (update: az elmúlt pár napban mindkét érintett jegybankár bejelentette visszavonulását).  

Az amerikai jegybanki rendszer sajátosságait (a regionális jegybankok a helyi bankok tulajdonában, kvázi magánkézben vannak, azaz nem kormányzati szervek) is tükröző helyzet mindezek ellenére érezhető politikai és hitelességbeli problémákat jelent a FED-nek. Különösen egy olyan világban, ahol egyre erősebbek azok a hangok, melyek azt hangsúlyozzák, hogy az elmúlt 13 év aktív jegybanki szerepvállalásának fő nyertesei a társadalom eleve gazdagabb rétegei voltak, és hiába az emelkedő részvényárfolyamok, ha az extrém laza monetáris politika nem kívánt mellékhatásai között olyan jelenségeket látunk, mint az egyre szélesebb rétegek számára megfizethetetlenné váló ingatlanárak.

20210930_2.png

Annak alapján, ahogy a befektetők árus szemekkel figyelik a nagy hedge fund menedzserek kereskedési beszámolóit, vagy böngészik például napjaink sztár portfólió menedzserének, Cathie Wood ETF-jeinek (napi szinten közzétett!) portfólióit, a megoldás itt is valószínűleg a teljes transzparencia lenne. Félig cinikusan, félig komolyan mondom: ha az amerikai jegybankároknak nem múltbeli nyilatkozatot kellene tenniük, hanem a legtöbb piaci szereplőre vonatkozó transzparencia szabályok vonatkoznának rájuk, akkor két eset lenne lehetséges. Vagy jó eséllyel ezek a kereskedések eleve meg sem történnének, vagy ha igen, akkor legalább valós időben tudnánk róluk, és létrejöhetnének a hedge fund-ok példájára azok, az ezen pozíciókat másoló alapok és ETF-ek, amelyeket egy nap késéssel már a földi halandók is elérnének, nem csak a bennfentesek.

Így, vagy úgy, de a pálya újra egyenlőbb lenne. 

----

A cikk eredeti, rövidített verziója a Világgazdaságban jelent meg. 

komment
süti beállítások módosítása