Se nem túl jó, se nem túl rossz

2021. június 15. 08:00 - Pintér András

Abban, hogy az elmúlt hetekben maradt az alapvetően jó hangulat a világ tőzsdéin, meghatározó szerepet játszott, hogy „langyos" makrogazdasági adatok érkeztek – se nem túl jók, se nem túl rosszak. Mindezt tükrözi a Citigroup Makrogazdasági Meglepetés Indexe is, mely június elejére a semleges nullás szint környékére esett vissza, jelezve, hogy az elmúlt hetekben megjelent fontosabb gazdasági számok sem pozitív, sem negatív irányban nem tértek el drasztikusan az elemzői prognózisoktól.

Az adatok tehát nem voltak kellően jók ahhoz, hogy egyértelműen napirendre kerüljön az agresszív jegybanki és fiskális stimulusok visszafogása, ugyanakkor nem is voltak kellően rosszak annyira, hogy a befektetőkben alapvetően megkérdőjeleződött volna a gazdaságok újraindulásához kapcsolódó pozitív világkép. Ez a langyos középút pedig alapvetően jó szcenárió volt a befektetők számára – szemben az egyik oldalon egy esetlegesen túlhevülő, túlforrósodó gazdasági képpel, vagy éppenséggel egy olyannal, ahol az újra romló kilátások hidegzuhanyként érték volna a piacokat.

20210614_1.png

Az persze más kérdés, hogy ez az ideális állapot meddig áll fenn. Ebből a szempontból a járvány mellett a legfontosabb kockázat az inflációs folyamatok alakulása. Jelenleg a világ vezető jegybankjai minden zsetonjukat arra a kimenetre tették fel, hogy az inflációs megugrás nem tartós, hanem átmeneti jelenség lesz. Ennek megfelelően alakították át monetáris politikai keretrendszerüket (lásd például a FED áttérését az átlagos inflációs célra), ezt szajkózták folyamatosan kommunikációjukban. Egyelőre pedig a fejlett piaci hozamok és inflációs várakozások elmúlt időszakbeli kilaposodása azt tükrözi, hogy a befektetők többsége ezt a kiállást hitelesnek is tartotta.

Nem lehet ugyanakkor kizárni, hogy az elkövetkező hónapokban ez a világkép nem bizonyul fenntarthatónak. Ha több jel utal majd az infláció tartósságára és az esetleges másodkörös hatásokra (elsősorban a bérekbe történő átgyűrűzéssel), nem kizárható, hogy a nyári időszak tényleg forró pillanatokat tartogat majd a fejlett piaci jegybankárok számára. 

(A bejegyzés szerkesztett változata eredetileg a Világgazdaságban jelent meg.)

komment
süti beállítások módosítása