A bitcoin és a klímaváltozás

2021. május 25. 11:47 - Bebesy Dániel

Ha meg kellene nevezni a befektetési piacokon a közelmúltban erősen felkapott témákat, akkor a digitális pénzeken belül a kriptodevizák, illetve a környezettudatosságra, fenntarthatóságra építő ESG termékkör biztos két erős jelölt lenne. A múlt héten a két sztori összecsapott, és az eredmény az lett, hogy a bitcoin árfolyama pár nap alatt 40 százalékot esett. A bitcoin-nal kapcsolatban régóta megy a vita, hogy kriptodeviza mennyire tölthet be pénzhelyettesítő funkciót, ér-e egyáltalán valamit a dolog, vagy csak a történelem legnagyobb buborék fújódását láthatjuk – a témával mi is többször foglalkoztunk a blogon. Kevésbé volt reflektorfényben a bitcoin és más kriptodevizák kapcsán az előállításhoz szükséges energiafelhasználás kérdése. Akadémiai körökben, illetve környezetvédelemmel foglalkozó szervezeteknél többször próbálták már erre felhívni a figyelmet, azonban, az átütő hatás elmaradt. A múlt héten talán azért szólt nagyot a kritika, mert Elon Musk Tesla vezér, a tech szektor cárja fogalmazott élesebben. Musk kommentjei régóta nagy hatással vannak a bitcoin árfolyamára, pár szavas tweetek hatalmas mozgásokat generálnak. A Tesla CEO-ja maga is nagy kripto bullnak számít,  pár hónapja még azt jelentette be, hogy cége likviditásából 1.5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, illetve hogy a jövőben a Tesla vásárlásoknál elfogadják majd a bitcoint fizetőeszközként. Elon Musk múlt csütörtökön azonban már úgy fogalmazott, hogy aggasztónak tartja a bitcoin előállítás növekvő energiaigényét.

20210525_1.png

Ez az energiaigény tényleg brutális méretűre nőtt, és jelenleg egy közepes méretű nyugat-európai ország éves energiafelhasználásának felel meg. A cambridge-i egyetem statisztikája szerint a bitcoin előállítás éves energiaigénye 133,68 terrawattóra körül lehet, ami meghaladta Svédország 131 terrawattórás 2020-as felhasználását, és közel háromszorosa a hazai, magyar éves felhasználásnak. Az ábrán látható, hogy az egyetem szerint ez csak egy alapbecslés, az energiafelhasználás ennél lehet lényegesen rosszabb, attól függően, hogy milyen korszerű, hatékony számítógépekkel „bányásznak”. Nem vagyok egy kripto szakértő, nem értem az előállítás menetét, az azonban világos, hogy a bitcoinért meg kell dolgozni, úgynevezett „proof of work" termék. A munka során nagy teljesítményű, hatalmas energiaigényű számítógépek bonyolult matematikai műveletek elvégzésével igazolják a bitcoin tranzakciókat, amiért cserébe bitcoint kapnak. Ez a „bányászás”, decentralizált tranzakcióigazolás tartja működésben a rendszert. Mivel a bitcoin kínálat felülről korlátos, ezért az újabb egység előállítása egyre bonyolultabb műveleteket igényel, így az energiafelhasználás is nő. A számítógépek megfelelő működéséhez figyelni kell a hőmérsékletre, biztosítani kell a hűtést, fontos lehet a páratartalom is. Fogy tehát az energia rendesen, a 133 terrawattóra a globális felhasználás 0,6 százaléka. Az közelmúltban olyan vállalkozások is indultak, ahol az energiaelőállítást és a bitcoinbányászatot kapcsolják össze, vagyis saját „házi” erőművel történik a kriptodeviza előállítás. Sokféle kimutatás létezik arról, hogy milyen forrásból származik a bitcoin előállításhoz felhasznált energia. Az a tény azonban, hogy a bányászat nagy része Kínában történik, nem túl biztató, hisz az energiaellátás nagy része ott bőven szénalapú. A forrásfelhasználással kapcsolatban olyan, számomra nem túl meggyőző optimista véleményeket is lehet olvasni, hogy a bitcoin bányászat energiaigénye segíthet jövedelmezőbbé tenni a megújuló forrásokból származó energiatermelést, így támogatva a zöldenergia termelő beruházásokat.

A múlt heti bitcoin árfolyamzuhanásban a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések mellet más tényezők is szerepet játszhattak, az azonban biztos, hogy a brutális energiafelhasználás még sok gondot okozhat. A piac nem arról híres, hogy az extern negatív hatásokat jól beárazza. A szabályozó hatóságok, jegybankok viszont egyre nagyobb aggodalommal figyelik a környezetszennyező fizetőeszköz terjedését. Az állami kontroll alól kikerülő pénzteremtés eddig is sok aggodalmat szült, a klímavédelem egy újabb érv lehet az erőteljesebb szabályozásra. 

komment
süti beállítások módosítása