Ingatlanpiaci körkép

2023. augusztus 18. 08:43 - Érték trend

Mára egyértelművé vált, hogy a megemelkedett kamatszintek, az Ukrajnában zajló háború és a bizonytalanság megtörte az elmúlt években tapasztalt ingatlanpiaci trendeket. A kockázati tényezők az idei évre is megmaradtak, ám az év végére, 2024 első felére már pozitívabb képet mutathat a szektor, mivel az infláció csökkenő ütemre váltott, a háború menete kapcsán előkerülhet a megegyezés szándéka, a jegybankok pedig lassan a monetáris lazítást is kezdhetik kommunikálni a piacok felé.

Jelenleg a teljes építőipart lassulás jellemzi, amit az állami beruházások elmaradása és a költségvetési szigor sem segít. Ennek ellenére a kereskedelmiingatlan-építés 28%-ot növekedett év/év alapon, amin belül leginkább az ipari-logisztikai beruházások jelentették a húzóágazatot. Ezen ingatlan típusra továbbra is látszik a piaci kereslet, amit az internetes kereskedelem töretlenül növekvő volumene, az Európában végbemenő ellátási láncok újragondolása, illetve a raktárkészletek bővülése a magyarázat. A Covid-19 okozta otthoni munkavégzés elterjedésének köszönhetően, az új irodáknál leginkább a saját használatba vételek a jellemzőek és a kereslet csökkenésével a kihasználatlansági ráta növekedése is folytatódhat 2023-ban. A kiskereskedelmi ingatlanpiacon a magas infláció, az online vásárlások elterjedése és a visszaeső reálbérek miatt egyre több üres üzlethelyiséget találhatunk. Ebben a szektorban már csökkenő bérlei díjak fedezhetők fel. Amint a lakosság újra költekezni kezd, itt is megjelenhet a kereslet, ami a bérleti díjakat feljebb tornázhatja.

A lakáspiacot tekintve, egészen 2022. szeptemberéig, jelentős áremelkedést figyelhettünk meg. A lakbéreket inkább a stagnálás jellemezte, ám a bérleti díjak így is meghaladják a Covid-19 előtti szinteket. A reál lakbérek a magas infláció miatt csökkenést mutatnak, januárban országosan 13, Budapesten 15%-kal maradtak el a három évvel korábbiakhoz képest. A lakások nominális drágulása kompenzálta a bérleti díjból elérhető hozamok csökkenését, ami szintén lelassult. Ezekből is adódik, hogy Budapesten az ingatlanpiaci befektetések volumenének csökkenése figyelhető meg, ráadásul a CSOK módosítása is befolyásolhatja az ingatlanok árazását. A kereslet eltűnésével a kínálat válhat telítettebbé, ami az árakra éppen ellenkezőleg hathat.

A komplett ingatlanpiacon megfigyelhető, hogy a drasztikus rezsiárnövekedés és a világgazdaságban végbemenő változások miatt a magas energetikai besorolású ingatlanok kerültek előtérbe és a vásárlók körében az elsődleges szempontok közé került a fenntarthatóság. Ezzel összefüggésben 2024. június 30-tól csak olyan újépítésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek energiaigénye csaknem nulla.

A hitelkihelyezések számában és értékében is az ingatlan vásárlók óvatóságga tükröződik, mivel a magas infláció, a magas kamatszintek és az energia árak bizonytalansága visszavetette a hitelkeresletet. Az új megállapodások hitelkamatai a 2021. decemberi 4,4%-os átlagról 10,9%-ra nőttek. A lakáscélú hitel új szerződések összege az év második felétől csökkent, 46%-os visszaesés volt tapasztalható.

Az jól látható, hogy a jelenlegi trendek gyengén teljesítő ingatlanpiacot mutatnak. A korábbi beruházások befejezése még a következő pár hónapban kitarthat, de az új építések elmaradása éreztetni fogja a hatását a teljes iparágban. Ezt úgy is tekinthetjük, hogy a építési vállalkozások számára lehet nagyon nehéz a következő időszak, mivel nagyobb árverseny alakulhat ki köztük, ami a profitmarginok csökkenését hozhatja magával. Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy a nagyobb ingatlanprojektek esetében az igény felmerülte és az épület végleges átadása között évek telhetnek el. Könnyen megeshet, hogy a jelenlegi bizonytalanság miatt elmaradó beruházások középtávon hiányt okozhatnak, ami mind a használt, mind az újépítésű ingatlanok árait megemelheti. Merengjünk el kicsit a következő forgatókönyvön. 2023 második és 2024 első felében csak csekély számű ingatlanpiaci beruházás történik. A jövő év második felében eljön a magasabb arányú reálbérnövekedés, alacsonyabbak lesznek a hitelkamatok és esetleg pozitívabban látják az elemzők a világgazdaságot. Akiknek tervben volt az ingatlanvásárlás, de a magas kamatok és a bizonytalanság miatt nem vásároltak saját házat vagy lakást, azoknak éppen eljöhet az az időszak, amikor pénzügyileg és/ vagy az életvitelük miatt is indokolt lesz ez. Ekkor egy nagyobb megtakarítási vagyon jelenhet meg a piacon alacsonyabb kamatokkal, ami a kereslet-kínálat páros csatáját billentheti el az előbbi javára. A kereslet megjelenik, de mivel nincsenek új átadások, lemarad a kínálati oldal, majd mire a nagyobb ingatlanprojektek átadásra kerülnek, már jóval magasabb szinten mozognak a négyzetméterárak. Ez természetesen csak egy gondolatmenet, ami talán érzékelteti, hogy az elmaradó lakásépítések akár még ingatlan árnövekedést is okozhatnak. Minden esetre izgalmas idők elé nézünk az ingatlan piacon (is).

Vas Márk

komment
süti beállítások módosítása