Jönnek a robotok

2019. augusztus 08. 08:00 - Pintér András

A technológiai fejlődés kapcsán felmerülő egyik legfontosabb kérdés, hogy a munkaerőpiacon mennyire fogják kiszorítani a robotok a humán munkaerőt. Született erről elég tanulmány és cikk, nem akarom túlragozni a kérdést, a végkövetkeztetés egyhangú: munkavállalók millióiért jönnek a robotok!

„Értem inkább ők jöjjenek, mint egy másik ember, ha már muszáj!"

Legalábbis erre a következtetésre jutottak Armin Granulo és szerzőtársai, akik egy új perspektívából vizsgálták meg a kérdést. A kutatók ugyanis konkrét munkavállalókat kérdeztek meg arról, hogy mit preferálnának: ha már el kell veszíteniük az állásukat, azt egy robot vagy egy másik humán munkavállaló miatt viselnék el inkább?

A válaszadók több mint 60%-a úgy nyilatkozott, hogy ha már el kell veszítenie az állását, akkor inkább egy robot, mintsem egy másik ember miatt történjen mindez. A válaszadók preferenciája élesen megfordult ugyanakkor, ha nem saját pozíciójukról, hanem egy kollégájukéról volt szó, tehát kvázi megfigyelő státuszból nyilatkozhattak a kérdésről. Ebben az esetben a válaszadók többsége már inkább azt az opciót választotta volna, ahol kollégáját egy másik ember, és nem egy robot váltja.

20190807_1.png

Ha rólam van szó, akkor inkább egy robot, ha rólad, akkor inkább egy másik ember – foglalható össze tehát a kutatás egy mondatban.

A tanulmány azért érdekes, mert a robotizáció eddig talán kevésbé vizsgált dimenziójával, a pszichológiai nézőponttal foglalkozik. A válaszok pedig elég beszédesek, hiszen az emberek önképük megőrzése szempontjából sokkal kevésbé tartották fenyegetőnek és leértékelőnek, ha munkájukat egy robot veszi el, nem pedig egy embertársuk.

Egy robottal versenyezni kevésbé fair – gondolhatják / gondolhatjuk sokan, így ha miattuk vesztem el az állásomat, az énképem és önbecsülésem kevésbé sérül, mintha azt egy másik ember venné azt el.

Nincs frusztrálóbb, mint ha a testvéred férje többet keres, mint te – tartja a régi mondás, kiemelve azt az emberi jellemvonást, hogy emberként mindig és mindenben egymáshoz mérjük magunkat. Úgy tűnik, ez a humán versengés a robotizáció kapcsán is fontos része lesz az egyenletnek, mert hiába nincsenek érzelmei a szoftvereknek, az embereknek igenis vannak.

komment
süti beállítások módosítása